samanta floarea sorelui si samanta porumb

Hibrizii de floarea-soarelui PRO 112 SU, PRO 121 SU, PRO 144 SU si PRO 229.

Cultivarea florii-soarelui pe terenuri infestate puternic cu palamida si cornuti se poate realiza numai in conditii de prasit manual generand cheltuieli foarte mari.

Identificarea unei solurii pentru aceasta problema a fermierilor a reprezentat o prioritate pentru departamentul de cercetare al companiei Procera inca din anul 2002.
Astfel, intr-o specie de floarea-soarelui salbatica a fost identificata o gena care confera rezistenta la erbicidele sulfonilureice (tribenuron metil).
Gena a fost izolata iar prin incrucisari repetate a fost introdusa in materialul genetic rezultat in cadrul programului de ameliorare al companiei Procera.

Hibrizii rezultati sunt:

  • PRO 229,
  • PRO 112 SU,
  • PRO 121 SU si
  • PRO 144.

VALORIFICAREA TERENURILOR IMBURUEINATE:

Se permite rotatia fireasca: fl-soarelui – cereal paioase de toamna, datorita remanentei scazute dar si specifitatii produselor pe baza de tribenuron metil.
De asemenea, prin amplasarea in asolament a hibrizilor de floarea-soarelui alaturi de cultura de grau permite combaterea buruienior dicotiledonate din ambele culture cu erbicide sulfonilureice pe baza de tribenuron metil, fara a inregistra efecte de fitotoxicitate la cultura vecina, aceasta substanta active fiind avizata pentru combaterea buruienilor dicotiledonate la graul de toamna.

Se pot combate cu success buruieni problema ca:
– Palamida
– Cornutii
– Caprita
– Stirul
– Susaiul
– Ridichea salbatica
– Mustarul salbatic
– Traista ciobanului
– Zarna
– Samulastra de rapita
– Samulastra de floarea-soarelui.

EFICIENTIZARE ECONOMICA prin reducerea costurilor:

Potentialul ridicat de productie a hibrizilor de floarea-soarelui poate sa aduca fermierilor avantaje semnificative prin costul redus al combaterii buruienilor cu un tratament in postemergenta cu erbicid sulfonilureic pe baza de tribenuron metil (doza recomandata – 15 g s.a./ha)

 
Stiri inrudite