Grau Pajura, soi de intensiv cu potenţial ridicat de producţie

Grau Pajura, soi intensiv cu potenţial ridicat de producţie

Soiul de grau Pajura are tufa plantei semierectă în faza de înfrăţire. Frunzele sunt medii ca lungime şi lăţime şi sunt acoperite cu un strat ceros intens iar talia medie a plantei este cuprinsă între 75 și 92 cm, fiind mai scurtă decât a soiurilor martor Dropia şi Glosa cu cca. 5-10 cm.

Spicul este de culoare albă, semidens, aristat, de formă piramidală, de lungime medie şi cu poziţia semierectă la maturitate.

Boabele sunt de mărime medie, de formă alungită, culoarea roşie şi au, în condiţii normale de cultură, o masă a 1000 de boabe de 40-44 g şi o masă hectolitrică de 77-80 kg/hl.

Soiul este precoce (având perioada de vegetație asemănătoare cu a soiurilor martor Dropia şi Glosa, cu rezistenţă foarte bună la cădere, rezistenţă bună la iernare, secetă și arşiţă.

Grau Pajura este rezistent la rugina brună şi făinare şi mijlociu de rezistent la septorioză şi rugina galbenă, are un nivel mijlociu de rezistenţă la fuzarioză.

În testările multianuale, atât cele oficiale din reţeaua I.S.T.I.S., cât şi cele din reţeaua ecologică a I.N.C.D.A. Fundulea, a realizat sporuri medii de producţie de 5- 8%, comparativ cu soiul Glosa.

Producţiile ridicate se bazează pe realizarea unei densități mari de spice pe unitate de suprafaţă şi pe o rezistenţă bună la bolile foliare.

Are calitate bună de panificaţie, fiind din acest punct de vedere asemănător cu soiul Glosa. Realizează în medie sporuri de producţie de 5-8% faţă de soiul Glosa, în aceleaşi condiţii tehnologice, sporurile fiind mai mari în condiţii favorabile de atac al bolilor foliare.

Soiul este recomandat a se extinde în zona de vest a ţării, câmpia din sudul ţării, Dobrogea şi Moldova.

sursa: agrointel.ro

il poti achizitiona aici: fundulea.ro

Stiri inrudite