Grau GLOSA, INCDA Fundulea

Grau GLOSA

Soiul de grau GLOSA a fost obţinut la INCDA Fundulea din combinaţia hibridă complexă Delabrad”S”/Dor”S”//Bucur, prin selecţie individuală în urma homozigotării rapide prin sistemul Zea. Plantele hibride F1 cultivate în seră au fost polenizate cu polen de porumb, obţinându-se embrioni haploizi. Aceştia au fost cultivaţi in vitro, iar plăntuţele obţinute au fost tratate cu colchicină pentru dublarea numărului de cromozomi, obţinându-se genotipuri complet homozigote. Aceasta a asigurat o uniformitate superioară a plantelor acestui soi.

Caracteristici morfologice grau GLOSA, INCDA Fundulea

Soiul Glosa are tufa plantei semierectă, în fază de înfrăţire. Frunza steag are portul semiaplecat după faza de înflorit, iar limbul şi teaca au o cerozitate slabă în a doua parte a perioadei de umplere a boabelor. Înălţimea medie a plantei este de 85-95 cm, fiind asemănătoare sau uşor superioară celei a soiurilor Flamura 85 şi Fundulea 4.

Grau Glosa, foto INCDA FUNDULEA
Grau Glosa, foto INCDA FUNDULEA

Spicul este alb, aristat, de formă cilindrică şi are o densitate medie.

Grau GLOSA, foto INCDA Fundulea
Grau GLOSA, foto INCDA Fundulea

Boabele sunt de mărime mijlocie, de formă alungită, au culoarea roşie şi, în condiţii normale de cultură, au masa a 1000 de boabe de 42-43 g şi masa hectolitrică de 76-79 kg/hl.

Caracteristici fiziologice grau GLOSA, INCDA Fundulea

Soiul Glosa este un soi precoce, asemănător sau puţin mai precoce decât soiul Flamura 85. Are rezistenţă bună la cădere, este rezistent la iernare şi la secetă şi arşiţă şi are o rezistenţă bună la încolţirea în spic. Soiul Glosa are rezistenţă mijlocie la rugina brună şi este rezistent la făinare şi la actualele rase de rugină galbenă.

Capacitatea de producţie grau GLOSA, INCDA Fundulea

Soiul Glosa a depăşit cu 13% producţia soiului martor Flamura 85, în testările multianuale în staţiunile din reţeaua ASAS. Sporul de producţie s-a datorat, în principal, capacităţii sale de a forma lanuri mai dese.

Calitatea grau GLOSA, INCDA Fundulea

Soiul Glosa se caracterizează prin gluten tare, având un indice de sedimentare asemănător soiurilor Dropia şi Flamura 85, dar net superior soiului Fundulea 4. Conţinutul de proteine şi volumul pâinii au fost, în medie, asemănătoare cu cele ale soiului Flamura 85.

Zona de cultură grau GLOSA, INCDA Fundulea

Soiul Glosa s-a extins rapid în cultură, fiind recomandat cu precădere pentru zonele de sud, de vest şi de est ale ţării. De asemenea, soiul Glosa a avut o comportare bună şi în experimentările internaţionale, fiind în prezent înregistrat şi în Ungaria sub denumirea de Khungloria.

sursa: INCDA Fundulea

Stiri inrudite